duminică, 8 decembrie 2013

Solidaritate cu locuitorii din Pungesti


Dragi prieteni ai Rosiei Montane,
In aceste zile se petrec evenimente incredibile despre care probabil nu ati aflat din sursele clasice de informare. In localitatea Pungesti, judetul Vaslui, o comunitate se lupta la propriu cu fortele de ordine pentru a impiedica instalarea unei sonde de explorare a companiei Chevron. Protestul lor dureaza de doua luni, din momentul in care compania a avut prima tentativa de a-si monta echipamentele de explorare pentru gaze de sist prin fracturare hidraulica. De atunci pungesenii rezista pe camp, zi si noapte, in frig. Le-au venit in ajutor oameni din toata tara. La acel moment Chevron a anuntat suspendarea activitatilor.
Pe 2 decembrie, inainte de rasaritul soarelui, echipamentele Chevron escortate de forte impresionante mobilizate de Jandarmeria Romana au sosit la Pungesti. Tabara de rezistenta a fost distrusa, satenii au fost arestati, batuti si intimidati. Intrebat de jurnalisti de ce izoleaza localitatea Pungesti punand jandarmii sa-i pazeasca pe oameni si facandu-i sa sufere, premierul Victor Ponta a spus ca nu-i adevarat, si i-a indemnat pe oameni sa mearga si sa vada care este situatia de la Pungesti.
Tara intreaga s-a mobilizat din nou pentru a le veni in ajutor – sambata, 7 decembrie, cateva sute de sustinatori au ajuns la Pungesti, unde au protestat impreuna cu localnicii. Gardurile instalate de firma Chevron am fost puse la pamant. Jandarmeria a ripostat in forta, arestand zeci de localnici si activisti. Au patruns abuziv pe proprietatile oamenilor, i-au fugarit prin paduri si pe camp pentru a ii prinde si duce la dube. Intr-un final, firma Chevron anunta din nou suspendarea lucrarilor in jurul pranzului. 
Abuzurile s-au intetit cu lasarea serii. La adapostul intunericului Jandarmeria a distrus din nou tabara de rezistenta, amplasata pe proprietatea privata a unui localnic, pe motiv ca ar fi “insalubra”. Jandarmi mascati au intrat in curtile oamenilor si in localuri, ridicandu-i in mod abuziv pe activisti si intimidand localnicii. Bomba a venit in aceasta dimineata – dupa ce ieri anunta suspendarea lucrarilor, azi, la 8:00 AM, Chevron comunica oficial reluarea activitatilor la Pungesti. 
Noi, Campania Salvati Rosia Montana, solidari cu lupta oricarei comunitati care considera ca apararea proprietatii private si a dreptului la un mediu curat, garantate prin Constitutie, sunt mai importante decat interesul economic al unei firme private, facem la randul nostru un apel catre voi toti: nu lasati Chevron si Jandarmeria Romana sa zdrobeasca oameni, drepturi, legi si Constitutia la Pungesti! 

Mobilizare generala: Rosia, Mosna si Pungesti - 3 motive ca sa iesi!

Urmariti evenimentele din Pungesti LIVE relatate de jurnalistii independenti de la Vice Romania aici.
Semnati petitia care cheama comunitatea internationala sa intervina in situatia de la Pungesti, unde drepturile fundamentale ale cetatenilor sunt zdrobite si anihilate!
Urmariti pagina de Facebook Rosia Montana in Unesco World Heritage si pagina Asociatia Vira pentru informatii actualizate. Distribuiti mai departe informatiile pe care televiziunile si agentiile de stiri nu vor sau nu sunt lasate sa le faca publice.
Pungestiul, un sat aflat sub asediul statului politienesc si corporatist, are nevoie de fiecare dintre noi! 
Solidaritate!
Instaleaza aplicatia pentru android: Salvati Rosia Montana smart protest app! Te tinem la curent cu cele mai noi evenimente si stiri direct pe telefonul tau! Scaneaza QR codul de mai sus sau descarca aplicatia din Google Play!

IMPORTANT: Pentru a primi TOATE notificarile, stirile si noutatile Campaniei Salvati Rosia Montana pe facebook ale paginii Rosia Montana in Unesco va rugam mergeti la butonul de LIKE/ IMI PLACE > Setting/Setari si selectati ALL UPDATES/ TOATE NOTIFICARILE
Ati primit prezentul e-mail intrucat aceasta adresa electronica figureaza in baza de date a campaniei Salvati Rosia Montana. Motivul pentru care baza de date a campaniei contine aceasta adresa poate fi unul din cele de mai jos:

- ati solicitat abonarea la newsletter-ul campaniei;
- ati participat la unul dintre evenimentele organizate de campania Salvati Rosia Montana;
- sunteti sustinator, voluntar sau partener al campaniei Salvati Rosia Montana.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu